Energie, armoede en klimaat

Door Johan Meijdam op 12 februari 2022

De prijzen van energie zijn fors gestegen: dit jaar liep mijn eigen energiecontract af, waardoor ik nu per jaar honderden euro’s meer moet betalen bij hetzelfde verbruik. Wie elk dubbeltje drie keer moet omdraaien om rond te komen, gaat het erg zwaar krijgen. Geldzorgen leiden tot andere zorgen: een negatieve spiraal.

Mensen die het zich het minst kunnen veroorloven wonen ook vaak in de slechtst geïsoleerde huizen met verouderde verspillende apparatuur, waar betere en zuiniger apparaten beschikbaar zijn. Zij hebben het meest baat bij energiebesparende maatregelen, maar hebben geen geld voor deze investering. De PvdA wil dat er vanuit de gemeente de mogelijkheid onder de aandacht wordt gebracht om gebruik te maken van een energiecoach. Voor minder draagkrachtigen zou het desbetreffende bedrag van € 65,00 beschikbaar moeten komen. Soms kan met eenvoudige oplossingen al veel bespaard worden.

energie besparen via isolatieJuist lokaal, ook in onze gemeente, kan er verschil gemaakt worden. De PvdA pleit voor efficiënt isoleren van goedkope woningen door de woningcorporatie, waarvoor voldoende geld geïnvesteerd moet worden. Ook mensen met een eigen huis kunnen geholpen worden, bijvoorbeeld door het vinden en oplossen van hun warmtelekken. Of een goedkope lening.

Alle energie die niet verbruikt wordt, hoeft ook niet te worden betaald, opgewekt, opgepompt, geïmporteerd en getransporteerd. Energiebesparing is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de eigen portemonnee.

De PvdA maakt zich daarom sterk voor een goed armoedebeleid, isolatie en andere betaalbare energiebesparende maatregelen.

Stem sociaal, kies PvdA

Johan Meijdam

Johan Meijdam

Johan Meijdam was commissielid voor PvdA Midden-Delfland. Hij woont met zijn gezin in Den Hoorn. Johan was al lang op lokaal en provinciaal niveau actief voor de PvdA. Sinds 2017 ondersteunde hij de fractie als commissielid in Midden-Delfland. Johan is vanaf 2023 actief in de PvdA fractie van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Meer over Johan Meijdam