Helaas geen buurtinitiatief voor vluchtelingenopvang in Midden-Delfland

Door Elly de Jong op 5 juni 2022

Het oude Scoutinggebouw, niet de vluchtelingenopvang in Den Hoon.Begin maart dit jaar, bij de start van de opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland, zijn wij als PvdA Midden-Delfland met enige wijkbewoners in Den Hoorn enthousiast geworden om het lege Scoutinggebouw om te bouwen voor opvang. Omdat het gebouw eigendom is van de Rooms-Katholieke Kerk in Den Hoorn hebben we met het bestuur en daarna met de gemeente contact gezocht. Het gebouw zou voor semipermanente huisvesting voor een aantal vrouwen en hun kinderen beschikbaar komen en dat was (en is) hard nodig. De Kerk ging na een bestuursvergadering schoorvoetend overstag met ons voorstel, maar dan moest de verantwoording wel bij de gemeente liggen.

Met een aantal wijkbewoners en een aannemer werden er al plannen gemaakt. Kleine aanpassingen zouden het gebouw kunnen opknappen, isoleren en een beter uiterlijk geven. Instanties waren bereid vloerbedekking en inboedel te leveren, Westland Infra wilde gas en elektriciteit al komen aansluiten en wijkbewoners meldde zich aan om met van alles te helpen… Een mooi, humanitair initiatief, waar zowel de Kerk als de gemeente trots op hadden kunnen zijn.

Helaas, er is in de gemeente een team “opvang voor Oekraïner” maar die komen niet in actie om daadwerkelijk de helpende hand te bieden, nee, dat besteden ze uit. Hoe? Dit was het antwoord.
“Nou,  ja,  we willen wel wat Portakabins in het Westland betalen, ja mogelijk zijn er nog wat andere terreinen, maar dat duurt nog een of twee jaar…  en het Scoutinggebouw, nee dat zien we niet zitten,  is oud, moeten we gas/licht betalen, verzekering etc, veel gedoe…

Is dat een gemeente waar je van op aankunt? Deze houding heeft ons verrast en teleurgesteld. Dit is niet zoals het zou moeten zijn.

Waar een wil is, is een weg. Met wat kleine aanpassingen, hadden hier tenminste drie gezinnen gehuisvest kunnen worden. Ervaring leert ons dat mensen graag willen werken en het helemaal fijn is als ze opgenomen worden in een wijk. Door koudwatervrees van de gemeente gebeurt dit niet in Den Hoorn. Schande? Wij vinden van wel!

De Oekraïense vluchtelingen die nu gehuisvest zijn binnen onze gemeente, zijn hier door prachtige particuliere initiatieven, niet door de inzet van de gemeente.

Als een van de rijkste gemeenten in de omgeving, geven we wel wat geld aan gemeente Westland, dat wel huisvesting regelt. Hoe sterk zijn we daadwerkelijk in de filosofie van Cittaslow?

Elly de Jong

Elly de Jong

Elly de Jong-Hogendoorn uit Den Hoorn heeft van 2010 tot 2018 op een bekwame wijze de PvdA-fractie geleid en gezag opgebouwd, binnen en buiten de raad. Ook daarvoor was zij als raadslid actief in de gemeenteraad van gemeenten Midden-Delfland en Schipluiden. Tegenwoordig is ze bestuurslid bij onze lokale energiecoöperatie EnergieC Midden-Delfland. Daarnaast adviseert ze regelmatig

Meer over Elly de Jong