Een betaalbare woning, dat is voor de een iets heel anders dan voor de ander. Niettemin is een dak boven je hoofd een basisbehoefte. Er moet dus voor iedereen woonruimte beschikbaar zijn. Koopwoningen en huurwoningen in de vrije sector zijn in Nederland net zo duur als mensen kunnen betalen, dus mensen met voldoende geld die vinden wel wat.
Niet iedereen kan zich echter een dure woning veroorloven, zoals:
- Starters: alleen, samen of met de intentie om een gezin te beginnen.
- Gescheiden mensen die urgent hun huis uit moeten, met of zonder kinderen.
- Ouderen en anderen die geen geld hebben voor een dure ouderenwoning.
- Alle anderen met een laag inkomen.
Deze mensen zijn aangewezen op goedkope woningen (“sociale woningbouw”), of op de categorie woningen net een tandje duurder (zowel koop als huur). Er is een tekort aan al dit soort woningen, vooral omdat het voor ontwikkelaars veel lucratiever is om dure woningen te bouwen.
Betaalbare woningen in Midden-Delfland
In gemeente Midden-Delfland is er een tekort aan alle typen betaalbare woningen, sociale woningbouw en woningen in de prijsklasse daarboven. Over sociale woningbouw worden regionale afspraken gemaakt (in Haaglanden) en de gemeente heeft beloofd 30% van de nieuw te bouwen woningen in deze categorie te laten vallen. Maar als er woningen gebouwd worden, dan wordt deze 30% zelden gehaald, waardoor de PvdA hier helaas telkens weer op terug moet komen.
Sociale huurwoningen zijn ideaal voor mensen die nog niet weten hoelang ze in die woning zullen blijven wonen, bijvoorbeeld starters die nog niet weten of ze een baan of partner in de buurt zullen vinden of wanneer ze een gezin willen stichten. Of voor mensen die geen woning kunnen kopen omdat ze geen hypotheek kunnen krijgen. De huren van sociale huurwoningen mogen niet onbegrensd stijgen, terwijl er voor sociale koopwoningen niet zo’n limiet bestaat. Deze kunnen veel duurder verkocht worden waardoor deze verloren gaan voor de goedkope woningmarkt. Tenslotte kunnen sociale huurwoningen, in tegenstelling tot koopwoningen, met voorrang toegewezen kunnen worden aan bijvoorbeeld woningzoekenden uit de eigen gemeente.
De cijfers laten zien dat het toewijzen met voorrang werkt: in de Kreek in Den Hoorn zijn 24 sociale huurwoningen gebouwd, waarvan er 20 zijn toegewezen aan inwoners van Midden-Delfland. Verder wordt tegenwoordig 60% van de sociale huurwoningen in Midden-Delfland verhuurd aan starters.
Er is momenteel een enorm tekort aan sociale huurwoningen: in 2019 was er gemiddelde wachttijd van 46 maanden op een sociale huurwoning van Wonen Midden-Delfland. Gemiddeld reageerden er 251 kandidaten op een woning. [Bron: Jaarverslag 2019 WMD]
In Midden-Delfland is het percentage sociale huurwoningen veel lager dan elders in de regio, zelfs lager dan in Wassenaar. Om deze reden blijft de PvdA actief pleiten voor meer sociale huurwoningen in Midden-Delfland. Betaalbare koopwoningen zijn ook nodig, maar deze bedienen een andere doelgroep en mogen dus niet ten koste gaan van sociale huurwoningen.
Het enige woningtype waarvan volgens de PvdA wel wat minder gebouwd mag worden zijn woningen in de hoogste prijsklassen. Al is het alleen maar vanwege het ruimtebeslag van zulke woningen: ruimte voor woningbouw is schaars en op de grond die gebruikt wordt voor een dure woning zouden meestal meerdere goedkopere woningen gebouwd kunnen worden.
Update 24 april 2021:
De NOS meldt dat de tijd vanaf het moment dat je je inschrijft tot het moment dat je een sociale huurwoning in Midden-Delfland hebt gevonden 7 jaar en 2 maanden is. De tijd waarin je actief aan het zoeken bent is korter: gemiddeld 4 jaar en 2 maanden. Dat is veel te lang: wonen is een basisbehoefte.