Waarom woningen op vrachtwagenparkeerterrein Schipluiden?

Door Johan Meijdam op 29 augustus 2020

Bij de bespreking van de tweede begrotingswijziging op 30 juni en 7 juli 2020 kwam het vrachtwagenparkeerterrein in Schipluiden ter sprake. Er was € 20.000 uitgetrokken om het terrein deels af te sluiten. Dit collegebesluit was onder andere bedoeld om de overlast op en rondom dit terrein te verminderen. Omdat ook gemeente Midden-Delfland moet bezuinigen, maar vooral ook omdat het geld is voor nieuw beleid dat nog niet door de gemeenteraad was besproken is dit bedrag uit de begrotingswijziging gehaald en zal de gemeenteraad zich gaan buigen over de toekomst van de vrachtwagenparkeerplaats.

De PvdA is zich bewust van de overlast op dit terrein. Ook zijn wij ons ervan bewust dat het voor de huidige gebruikers van het terrein prettig is om hier gebruik van te maken. Voor degenen die er hun (drugs)afval dumpen misschien zelfs iets te prettig. Wij zijn ons echter nog meer bewust van het feit dat er voor veel mensen in het dorp Schipluiden geen woningen te vinden zijn. Er zijn geen betaalbare woningen voor starters en doorstromers. En er zijn geen gelijkvloerse woningen voor ouderen beschikbaar. Dit is al jaren een groot probleem en het gaat ten koste van de vitaliteit van Schipluiden.

Betaalbare woningen: ook op het vrachtwagenparkeerterrein

Het vrachtwagenparkeerterrein is één van de weinige stukken grond die nog beschikbaar is voor woningbouw zonder jarenlange procedures waarbij eigenaren uitgekocht moeten worden of zelfs onteigend. Nagenoeg alles in Schipluiden is dichtgetimmerd zodat er geen woningbouw kan plaatsvinden:

  • De ijsbaan is voor 50 jaar in erfpacht vastgelegd zodat er geen woningbouw mogelijk is, maar dit kost jaarlijks veel subsidie en er is maar zelden ijs.
  • Het terrein waar nu de natuurspeeltuin ‘Keen’ ligt was ooit aangewezen voor tijdelijke woningbouw. Opeens was daar het plan voor de natuurspeeltuin en is er flink geïnvesteerd in het terrein waar nauwelijks kinderen spelen.
  • Ook het vrachtwagenparkeerterrein zelf was ooit aangewezen als mogelijke locatie voor tijdelijke woningbouw. Toen mochten er wel mensen wonen, nu opeens niet meer?

Doordat van al deze mogelijkheden geen gebruik wordt, blijven de problemen voor woningzoekers in Schipluiden bestaan.

De PvdA is niet de enige partij die de discussie over het vrachtwagenparkeerterrein aan wil gaan: ook de fractie Mijn Partij heeft dit ook op de agenda staan. Wij hopen dat andere partijen constructief mee willen denken om te kijken of er op korte termijn woningbouw mogelijk is voor genoemde doelgroepen. Wat de PvdA betreft is het terrein een geschikte locatie, waarbij er gekeken moet worden naar oplossingen voor de vrachtwagens.Vrachtwagenparkeerplaats Schipluiden

Eerdergenoemde argumenten over zichtlijnen en bouwen in het groen kunnen wij voor deze locatie niet volgen. Het is nu vooral een rommelig terrein waar veel overlast is. Een goed ontwerp met veel groen kan een mooiere overgang zijn naar het dorp Schipluiden dan het in gemeentejargon veelgebruikte ‘rafelige randje’ dat het nu is.

Zodra er mensen wonen is het benodigde toezicht dat rust zal geven op dit terrein zelf, maar ook op de er naast geplande fruitboomgaard en pluktuin. Toezicht is uiteraard niet het enige dat de nieuwe buren van de boomgaard en de pluktuin kunnen bieden. Meer woningen in Schipluiden, een oplossing van de overlast en een betere pluktuin. Wie kan daar nu tegen zijn?

Johan Meijdam

Johan Meijdam

Johan Meijdam was commissielid voor PvdA Midden-Delfland. Hij woont met zijn gezin in Den Hoorn. Johan was al lang op lokaal en provinciaal niveau actief voor de PvdA. Sinds 2017 ondersteunde hij de fractie als commissielid in Midden-Delfland. Johan is vanaf 2023 actief in de PvdA fractie van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Meer over Johan Meijdam