Er is al veel gezegd en geschreven over de Zuidrand van Schipluiden, van Kroonjuweel tot rafelig randje tot nu weer een unieke bouwlocatie. Dat laatste klopt: het is een unieke plek. Naast zorgcentrum Akkerleven, in het groen en beschikbaar.
De Provincie heeft ingegrepen in de woningbouwplannen van Midden-Delfland. Terecht denken wij: grote dure woningen zijn er al genoeg in Midden-Delfland. Zeker in Schipluiden.
We kunnen heel lang mopperen over hoe het gegaan is, belangrijker is de vraag ‘hoe nu verder’? De PvdA Midden-Delfland heeft een idee voor de Zuidrand waarvan wij denken dat het in de lijn van de vraag van de provincie is maar ook tegemoet komt aan de behoefte van de inwoners ook omdat het de broodnodige doorstroming bevordert.
8+8+8 = diversiteit
8 aanleunwoningen voor ouderen
Onderzoek de mogelijkheid om een combinatie te maken met Woonzorgcentrum Akkerleven. Ouderen wonen steeds langer op hoge leeftijd zelfstandig, ook op een wijze die niet meer verantwoord is. Vaak wordt er uitgeweken naar andere gemeenten om in een gelijkvloerse woning te gaan wonen, maar het zorgnetwerk verhuist niet mee. Zorg voor een echt veilige locatie voor onze ouderen om te wonen met zorg in de buurt indien nodig. De doorstroming van deze groep ouderen zorgt ook weer voor meer woningaanbod in Midden-Delfland.
8 koopappartementen voor jong en oud
In het project Keenenburg V (Hoeve Johanna) wordt in de plannen voorzien in dure en grote appartementen, volgens de coalitie is daar namelijk behoefte aan. PvdA Midden-Delfland ziet meer in betaalbare appartementen tot 80 vierkante meter zodat de inwoners die kleiner en gelijkvloers willen gaan wonen, die mogelijkheid hebben. Maar ook zo geprijsd dat jongeren ook een kans hebben om een appartement te kopen.
8 sociale huurwoningen
Als PvdA pleiten wij al langer voor meer sociale huurwoningen voor jong en oud, in dit plan zien wij een kans om dit te realiseren. Wij zijn niet doof voor de reacties als er gesproken wordt over sociale woningbouw, zoals ‘Dan krijgen we iedereen uit Den Haag hier’. Met de vernieuwing van de huisvestingswet krijgen gemeenten meer zeggenschap over de toewijzing van sociale woningen. Dit biedt bijvoorbeeld ook extra kansen voor mensen in cruciale beroepen zoals onderwijs, zorg of politie:
‘Gemeenten krijgen meer ruimte om huur- en koopwoningen toe te wijzen aan eigen inwoners of aan mensen met een vitaal beroep. De helft van de huurwoningen mag worden gereserveerd voor eigen inwoners, nu is dat maximaal een kwart. Ook mogen gemeenten sociale koopwoningen tot 355.000 euro toewijzen aan eigen inwoners of aan mensen met een maatschappelijke of economische binding.’
Waarom een maximum van 24 woningen?
De plek leent zich niet voor meer: de parkeernorm, de rust voor omwonenden van zorgcentrum Akkerleven maar ook Au Boulot en Woonvreugd en het feit dat het in een gebied ligt met enorm veel recreatief verkeer. Dit alles maakt dat je ook moet kijken naar de haalbaarheid in een gebied. De enige toegangsweg kruist het snelle fietsverkeer vanaf de Trambrug, het levert nu al levensgevaarlijke situaties op.
Daarnaast zijn wij van mening dat er goed gekeken moet worden naar andere mogelijke woningbouwlocaties die door eerdere coalities zijn uitgesloten van bouwen door er een langdurige erfpacht of ‘groene’ bestemming aan te geven.