Algemene beschouwingen 2020

Door Ellen Snethlage op 1 november 2020

Zeker zijn van een fijne toekomst

Zeker zijn van een eerliujke toekomst

Algemene beschouwingen 2020: Begroten in tijden van corona

Momenteel leven we in onzekere tijden. Dat betekent dat de vraag naar zekerheid bij iedereen toeneemt. We willen graag zeker weten dat de coronacrisis voorbij is, dat we een inkomen hebben en vooral: zeker weten dat alles goed komt. Die zekerheid kunnen we helaas niemand bieden. Maar het recht op een fatsoenlijk bestaan staat bij de PvdA Midden-Delfland centraal. Een bestaan dat een volwaardige participatie in de maatschappij mogelijk maakt, met ruimte voor wie wil, en waardigheid voor wie niet kan. Daarnaast blijven we werken aan het open groene gebied, onze longen in een verstedelijk gebied.
We bedanken de andere fracties voor het stellen en het college voor het beantwoorden van de (al dan niet) technische vragen. Deze begroting biedt tot op bepaalde hoogte duidelijkheid. De cijfers zijn helder: de komende twee jaar gaan we grote tekorten hebben en na de gemeenteraadsverkiezingen zou het dan beter moeten gaan.

Aan de hand van de belangrijkste thema’s van de PvdA Midden-Delfland zijn onze beschouwingen opgebouwd:

Zeker zijn van een fijne plek om te leven

De PvdA is blij dat er in het programmaVitale dorpen’ ook aandacht besteed wordt aan de dorpen zelf, in plaats van, wat jaren gebeurde, alleen aan het buitengebied. Het is mooi om te zien dat er nagedacht wordt hoe in de kernen levendige dorpscentra in stand gehouden kunnen worden. De beantwoording van een aantal vragen over gemeentelijke gebouwen suggereert dat een aantal verenigingen in Den Hoorn mogelijk zal moeten uitwijken naar Delft. Naar de mening van de PvdA is een uitholling van het Hoornse verenigingsleven een slechte zaak. Wij zouden in de nieuwe ontwikkelingen aan het Julianaplein juist graag een echt dorpscentrum willen zien ontstaan waarbij de ontmoeting tussen cultuur, verenigingen en sport het dorp verrijkt.

Vitale dorpen maak je niet alleen, dat doe je samen met de mensen die in de dorpen en buurtschappen wonen, ondernemen en hun woonplaats een warm hart toedragen. Dat betekent dat initiatieven die vanuit de inwoners aangedragen worden naar de mening van de PvdA Midden-Delfland de volle aandacht van de gemeenteraad en het college moeten krijgen.

Zeker zijn van de goede, betaalbare zorg

De PvdA Midden-Delfland vindt dat de gemeenteraad moet sturen op betaalbare zorg, waarbij het niet ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg. Dit blijkt lastig. Midden-Delfland zorgt goed voor haar inwoners: de zorg en voorzieningen zijn van hoge kwaliteit en er wordt niet vaak ‘nee’ gezegd. Wij vinden dit een groot goed. Het financiële tekort op veel onderdelen loopt echter snel op en dat geeft noodzaak tot veranderingen. Het huidige inkomensonafhankelijke abonnementstarief voor huishoudelijke hulp via de WMO heeft geleid tot een aanzuigende werking. De bedragen die door de gemeente in de jeugdzorg worden uitgegeven per zorgtraject worden steeds hoger.Zeker zijn van goede zorg

Inwoners moeten gebruik maken van ‘eigen kracht’ en ‘eigen verantwoordelijkheid’. De PvdA Midden-Delfland vindt dat er eerst een duidelijke definitie moet zijn voor de term ‘eigen kracht’ voordat je hierop kan sturen. Waar ligt de grens van de eigen kracht van de inwoners van Midden-Delfland? Als inwoners al intensief mantelzorger zijn van hun ouders, hoeveel ruimte is er dan nog om ook wat voor de buurman te betekenen? Kunnen ouders de verantwoording aan om voor een kind te zorgen met een (verstandelijke) beperking of is daar al in een vroeg stadium een licht zorgtraject nodig?

De PvdA Midden-Delfland vindt niet dat alle problemen opgelost hoeven te worden via een zorgtraject. Tegenslag hoort bij het leven, net als voorspoed. Wij vinden wél dat er zorg op maat moet zijn voor mensen die hulp nodig hebben. Zorg waarbij er eerst gekeken wordt wat het maatschappelijk team kan betekenen, wat de praktijkondersteuner van de huisarts kan betekenen of bijvoorbeeld de GGZ-begeleider op school. Dit hoeft niet meteen dure zorg te zijn.

De PvdA Midden-Delfland blijft nauwlettend de inkoop van de zorg volgen. Kan dyslexiebegeleiding bijvoorbeeld via school of komt dit op rekening van de gemeente? Wat zijn de landelijke ervaringen met de WMO-abonnementstarieven en kan dit ook weer naar draagkracht? Wat zijn de veranderingen bij de inkoop van jeugdzorg via het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden? Zorgt dit voor lagere kosten voor de gemeente?

We blijven scherp en hebben hier ook met andere partijen goed contact over omdat we vinden dat goede betaalbare zorg een raadsbreed onderwerp is.

Zeker zijn van een fijne woning

Kijken we terug naar de plannen van de coalitie om in deze periode 700 woningen te bouwen in Midden-Delfland dan zien we dat een deel daarvan al gerealiseerd is. Dit waren de woningen die al in de vorige raadsperiode gepland waren. Er moeten echter nog veel woningen bijkomen. Binnen de resterende twee jaar van deze collegeperiode gaat dat uiteraard niet lukken. Voor de PvdA is het vooral van belang dat de juiste woningen gebouwd worden. We gaan er dan ook vanuit dat starters, jonge gezinnen en ouderen betaalbare moderne woningen moeten kunnen vinden in Midden-Delfland. Zorgbehoevenden die niet langer zelfstandig kunnen wonen of mensen die behoefte krijgen aan meer gezelschap moeten dankzij hedendaagse vormen van gemeenschappelijk wonen langer (dicht)bij vrienden en familieleden kunnen blijven wonen. Kortom, wie wil, kan dan een leven lang in Midden-Delfland blijven wonen, in een passende woning.

In Maasland gaan op de Maaslandse Zoom huizen gebouwd worden, in de buurt van twee grote parkeerterreinen. Het lijkt de PvdA een mooi en duurzaam initiatief als er gebruik gemaakt zou kunnen worden van deze terreinen om deze nieuwe wijk autoluw te maken en voor zover parkeerplaatsen nodig zijn deze groen te maken.

Zeker van het beste onderwijs

De PvdA is blij dat het lokaal onderwijsbeleid gehandhaafd blijft. Ook is het een goede zaak dat de lijnen naar het maatschappelijk team verkleind zijn, al zouden we de effecten hiervan graag nog uitgedrukt zien in cijfers. Nederlandse kinderen lezen steeds minder. Door het verdwijnen van bibliotheken uit onze kernen zal dat niet beter worden. We maken ons zorgen over de toegang tot goed leesmateriaal voor kinderen.

Tijdens de sluiting van de scholen met het onderwijs op afstand is ook gebleken dat de taalachterstand een handicap voor contact met leerlingen was. We verzoeken het college dan ook om vooral in overleg met SWMD te kijken hoe hier mee omgegaan moet worden.

Zeker zijn van een veilige omgeving om te wonen, werken en recreëren

Veiligheid is een voorwaarde voor vrijheid. De PvdA Midden-Delfland vindt het belangrijk dat de politie dichtbij burgers staat; zichtbaar, benaderbaar, met oog voor lokale belangen en luisterend naar de bewoners. Wij vinden dat dit goed gaat in Midden-Delfland. Natuurlijk zouden we meer surveillance in de dorpen en het buitengebied willen, maar we kennen de capaciteitsbeperkingen. Ondanks dat vinden we dat de wijkagenten en de BOA’s goed zichtbaar en benaderbaar zijn.

Bij grote incidenten kan er snel opgeschaald worden. Helaas hebben we afgelopen jaar een aantal grote incidenten gehad, zoals een fietsongeval met ernstig letsel waarbij de traumahelikopter ter plaatse moest komen. De PvdA vindt de veiligheid op de fietspaden een groot aandachtspunt. De grote verschillen in de snelheid van de diverse gebruikers van de, vaak smalle, fietspaden maakt dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Er is veel aandacht besteed aan surveillance op het water en snelheidsovertreders op de motor. Gezien het aantal ongelukken op de fietspaden vinden wij echter dat de prioriteit meer bij veiligheid op de fietspaden en oversteekpunten mag liggen.

Tijdens het schrijven van dit onderwerp lazen wij een bericht over een babbeltruc bij een oudere inwoner. De PvdA is blij met de aandacht die de wijkagent hier direct aan heeft besteed op social media. Signalering, preventie, informatieverstrekking en korte lijnen met de handhavers zorgt voor een betere beleving van veiligheid. Buurtpreventie en de BuurtVeiligBus spelen hierin een grote rol zoals bij het incident op het Warmoesland in Den Hoorn. Het is belangrijk dat bewoners op dit soort momenten vragen kunnen stellen en hun zorgen kunnen uiten.

We moeten ernaar streven om met elkaar te zorgen voor veiligheid voor onszelf en voor de ander om onze leefomgeving nog een stukje veiliger te maken.

Zeker zijn van schone lucht

Zeker zijn van een schoon klimaat en duurzaamheid

De PvdA is van mening dat we in Midden-Delfland naar vermogen moeten bijdragen in vermindering van de uitstoot van vervuilende stoffen. Dat betekent dat we duurzaam en klimaatbestendig moeten bouwen, onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van het promoten van deelvervoer en beter openbaar vervoer om de bereikbaarheid te vergroten. De kwaliteit van onze dorpen en het landschap vragen om bescherming tegen vervuiling en bieden dan de mogelijkheid om hiervan te genieten.
PvdA vindt bovendien dat de gemeente goede lokale initiatieven op het gebied van duurzaamheid moet ondersteunen, vooral door communicatie naar de inwoners.

Zeker zijn van bereikbaarheid

Bij het zoeken naar een duurzaam en veilig gebruik van de ruimte, is voor de PvdA Midden-Delfland een belangrijk punt om de kernen zowel autoluw als op een verantwoorde manier toegankelijk te maken.

Vooral in Schipluiden, maar ook in het centrum van Den Hoorn, is het lastig om het dorp met de auto te verlaten. Ook in geval van calamiteiten kan een dorp “op slot” zitten. In Maasland is een weer toenemende last aan sluipverkeer. Ook de uitvalsroutes van nieuwe wijken van Maassluis leggen een extra druk op de verkeersveiligheid en bereikbaarheid van Maasland. De PvdA Midden-Delfland vindt dat er zo nodig in overleg met buurgemeenten onderzocht moet worden of er extra uitvalswegen uit de dorpen gemaakt kunnen worden. Een bijkomend voordeel is dat hierdoor de verkeersoverlast beter wordt gespreid.

De snelheid binnen de bebouwde kom is te hoog en mede daardoor wordt de leefbaarheid verlaagd. Momenteel wordt door de gemeente aangegeven dat er geen geld is om deze situaties aan te pakken. Naar de mening van de PvdA Midden-Delfland is het noodzakelijk dat er samen met de mensen die aan deze wegen wonen gezocht wordt wat er gedaan kan worden om de situatie te verbeteren.

Ook het recreëren in Midden-Delfland levert een verhoging van verkeersdruk op onze wegen. De PvdA Midden-Delfland is zeker voor het delen van ons mooie gebied met bezoekers, maar toerisme moet niet ten koste gaan van de leefbaarheid van de gemeente.

Zeker zijn van een goede, dienstverlenende gemeentelijke organisatie

BestuurDe PvdA Midden-Delfland is van mening dat de gemeentelijke organisatie haar taken goed moet kunnen uitvoeren. Momenteel staan nog steeds veel vacatures open, lopen projecten niet altijd goed en worden meldingen van inwoners niet (correct) afgehandeld. Dat baart ons veel zorgen. We vragen ons dan ook af of, door de nu al lang lopende reorganisatie niet meer schade aan de organisatie heeft gedaan dan het heeft opgeleverd. Het wordt hoog tijd om te evalueren hoe lang we op deze wijze door kunnen gaan voordat de dienstverlening beneden het gewenste niveau komt. Wij maken ons zorgen dat de gemeente er niet in slaagt de kennis te waarborgen, die door het verdwijnen van jarenlang gewaardeerde ambtenaren verloren dreigt te gaan.

Zeker zijn van een goede onderneming

Momenteel is er door de coronacrisis een groot risico dat verschillende ondernemers het niet gaan redden. Voor de PvdA Midden-Delfland is het duidelijk dat de gemeente haar rol hierin moet oppakken, voor zover dat mogelijk is.

Tot slot

Zeker zijn van, het is zo geschreven en zo uitgesproken in onze algemene beschouwingen. Maar helaas is niets zeker, in het voorjaar heeft de gemeente Midden-Delfland haar wethouder Hans Horlings verloren aan covid-19. Voor zijn gezin is niets meer zeker, behalve gemis. Laten we er voor elkaar zijn in deze onzekere tijden.

Ellen Snethlage

Ellen Snethlage

Ellen Snethlage was de fractievoorzitter van PvdA Midden-Delfland. Zij woont met haar gezin in Den Hoorn. Met haar analytische kracht, verbindend vermogen, goede contacten met inwoners en haar humor draagt Ellen bij aan een sterke PvdA-fractie. Sinds de gemeenteraadsleden van 2022 is Ellen geen fractievoorzitter meer, omdat de PvdA niet meer vertegenwoordigd is in de

Meer over Ellen Snethlage